Doğaçlama Oyunculuk Nasıl Yapılır?
Doğaçlama oyunculuk temel olarak belirli bir metin ya da senaryoya bağlı kalmadan yapılan rolleri ifade eder. Oyuncu rol yaparken talimat almak yerine aklından geçeni yapar. Aslında bu terim hayatımıza yeni girmemiştir. Antik çağdaki tuluat oyunlarından beri doğaçlama oyunculuk kullanılmaktadır. Doğaçlamaya verilebilecek olan en bilinen örnek ise Hacivat ve Karagöz gölge oyunudur. İşte bu stil günümüzde halen devam etmektedir. Günümüzde ise stand up gösterileri daha çok doğaçlama ile özdeşleşir.
Doğaçlama Oyunculuk Nasıl Yapılır?
Oyunculuk Eğitimi almak isteyen kişiler için mutlaka alınması gereken eğitimlerden birisi de doğaçlama oyunculuktur. Peki doğaçlama oyunculuk nasıl yapılır?
Doğaçlama yapılacağı zaman oyuncuya metin ya da senaryo verilmez. Rol ile ilgili bilgi de verilmemelidir.
Sonraki aşamada oyuncuya ısınma ve sesini kontrol etme hakkında pratik yaptırılır.
Doğaçlama yaparken birlikte rol alınan kişiler çok önemlidir. Oyuncu karşıdaki oyuncunun tepkilerini tahmin ederek söyleyeceklerine dair fikir yürütmelidir. Bu yüzden doğaçlama yaparken sezgilerin güçlü olması çok önemlidir.
Oyun sırasında oyuncunun tıkanıp kalmaması için durumu kurtaracak kadar kurnaz ve panik olmayacak kadar sakin olmalıdır. Heyecanlanan kişiler seri düşünemeyeceği için başarılı olamayabilir.
Doğaçlamada karşılıklı diyalog kuran karakterler karşıdakinin tıkanmaması için cümleleri iyi seçmeli ve hikayeyi devam ettirmelidir.
Oyunculuk sadece konuşmadan değil mimikler, duruş ve hareketler gibi pek çok öğenin birleşiminden ibarettir. Bu yüzden oyuncu her yönden kendisini oyuna vermelidir.
Oyuncu dış dünyayı gözlemleyerek iç dünyasında oyuna yön vermelidir.
Oyuncu anı yaşamalıdır. O an duygu ve düşüncelerine yön vererek eylemleri yapmalıdır.
Doğaçlama esnasında etraftaki nesneleri de oyuna kazandırmak gerekir.
Doğaçlama yaparken en önemli husus oyunun devamını sağlamaktır. Oyuncular doğaçlama yaparken sürekli olarak bir sonraki adımı düşünmelidir.