Yaşam

Okul Öncesi Dönemde Sporun Önemi Nedir?

Okul Öncesi Dönemde Sporun Önemi Nedir? Hayatın temelleri atıldığı dönemlerde çocukların öğrendiği her şeyin ayrı bir önemi vardır. Okul öncesi dönemde sporun önemi de bunlardan biridir.

Okul öncesi dönemde sporun önemi, çocuğun beden gelişimlerinde ve kas gelişimini çok büyük oranda desteklemektedir. Kas gelişimleri ile çocukların yürümeleri, sıçramaları veya tırmanma hareketleri becerileri onun gelişiminde yardımcı olacaktır. Bu motor becerileri sayesinde çocukların hareket düzeyi artarken, kendini keşfetmeyi de sağlar.

Çocuğun okul dönemine gelmesi ile birlikte kendi motor becerilerinin hepsini kazanmış olması gerekir. Bu becerileri ile birlikte hem sosyalliği artacak hem de kendi özgüvenini kazanmış olacaktır. Bu da onun kendini iyi ifade edebilmeyi ve ders başarısını arttıracaktır.

Hangi yaşta olursa olsun çocuğun bedensel gelişimini sağlayan bir spor aktivitesinin olması gerekir. Her çocuğun spor kabiliyeti becerisine ve gelişimine göre değişir. Bunlar keşfi içinde yaşına uygun bir spor yapması gerekir. Bedensel gelişimini de bu sayede desteklemiş olursunuz.

Çocuğun Yaş Gruplarına Göre Spor Etkinlikleri Neler Olmalıdır?

Spor yapan bir çocuğun problem çözme ve hayal gücü, kabiliyetleri ve yetenekleri de aynı oranda gelişecektir. Bu nedenle çocukların yaş gruplarına uygun spor aktivitesi için;

  • 2-3 yaş spor aktivitesi; açık havada anne baba gözetiminde koşmak, zıplamak, yakalamak gibi aktiviteler gerçekleştirilmelidir. Bu hareketler onun bedensel gelişimini destekler.
  • 4 yaş spor aktivitesi; yüzme, jimnastik, dans gibi etkinliklerle onun kas gelişimi desteklenir, vücut esnekliği kazandırılır.
  • 5-8 arası spor aktivitesi; ip atlama, trambolinde zıplama, bisiklet sürme ve jimnastik hareketleri çocuğun fiziksel denge gelişimini, dikkatinin artması desteklenir.
  • 9-11 yaş çocuk spor etkinliği; voleybol, hentbol, futbol, basketbol gibi takım oyunları ile birlikte binicilik, okçuluk veya yüzme gibi aktiviteler gerçekleştirebilirler.

Sağlıklı bir beden gelişimi için sporun hayatın her aşamasında yer almalıdır. Tüm bu spor etkinlikleri çocuğun bireysel özellikleri ve becerileri kazandırılırken, toplumla olan sosyalleşmesi, iletişiminin güçlenmesini sağlar.

Hem okul öncesinde hem de okul hayatında çocuğun spor faaliyetlerinde ailenin de desteği sağlaması gerekir. Fiziksel değişim ile birlikte özgüveni de artan çocukların derslerinde başarı oranlarında büyük bir fark olacaktır. Çocukta duruş özelliği artmış olarak kas gelişimleri, kuvvet kazanma, dayanıklılık, çeviklik ve esneklik sporla desteklenebilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu