Ketojenik Diyet Nedir ve Nasıl Uygulanması Gerekir?
Ketojenik Diyet Nedir ve Nasıl Uygulanması Gerekir? Ketojenik diyet, yapılan araştırmalarla sağlık açısından faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Düşük karbonhidrat tüketerek yapılan bu diyet bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Ketojenik Diyet Nedir ve Nasıl Uygulanması Gerekir? Ketojenik diyetlerin diğerlerinden farkı yüksek yağ tüketiminin olmasıdır. Diyetin amacı dışarıdan alınan ve vücutta bulunan yağları kullanarak vücudu ketozise sokmaktır. Bunun sonucunda insülin seviyesi düşerek vücut yüksek miktarda yağ salınımı yapmaya başlar. Karaciğerde bulunan yağlar ketonlara dönüşür. Ketonlar karaciğer tarafından salgılanan bir çeşit yağ asididir. Vücut ketosizteyken karbonhidrat yerine ketonları yakar. Bu diyetle vücutta gerçekleşen durumlar açlık ile benzemektedir.
Ketojenik diyet önceden sağlık için doktorların hastalarına önerdiği diyetler arasındayken son zamanlarda zayıflamak için oldukça popüler hale gelmiştir. Özelikle epilepsi, diyabet, obezite gibi bazı hastalıkların tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ketojenik diyet sağlık açısından bazı tehlikeler doğurabilir bu yüzden başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ketojjenik Diyet Nasıl Uygulanır
Ketojenik diyette dün içerisinde tüketmeniz gereken karbonhidrat miktarı %5 oranında olmadır. Bunun yanında %20 protein, %75 yağ ağırlıklı besinler tüketmelisiniz. Bu oranlar standart ketojenik diyet yapmak için uygundur. Fakat bu oranlar kişinin kan değerlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden bir doktor kontrolünde yapılması halinde daha verimi sonuçlar alınır.
Ketojenik diyette tüketilmesi önerilen besinler et ve et ürünleri, peynir, yumurta, avokado, ıspanak, pırasa, salatalık, muz vb. Protein ve yağ açısından zengin olan besinlerdir.
Kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler ise içerisinde un bulunan bütün yiyecekler, pirinç, bulgur, makarna ve şeker oranı yüksek olan meyvelerdir. Diyetin başlangıç evresinde vücut yüksek miktarda su kaybettiği için gün içerisinde bol miktarda su tüketmeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda karbonhidrat alımı azaltıldığında sodyum salınımı gerçekleşir. Bu yüzden dengeli miktarda yemeklerin içerisine tuz eklemeyi ihmal etmeyin. Vücudun ketozise girmesini kolaylaştırmak için egzersizle destekleyebilirsiniz.
Ketojenik Diyetin Riskleri
- Karaciğerde kalıcı bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.
- Ani kilo alımına sebep olabilir.
- Algı sorunları oluşabilir.
- Kalp rahatsızlıklarının görülme riskini arttırır.
- Kabızlık gibi bağırsaklarda bazı sorunlara yol açar.
Ketojenik Diyetin Faydaları
- Dengesiz kan değerlerini düzenler.
- Şekeri dengeler.
- Nörolojik bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
- Epilepsi ve alzheimer hastalıklarının ilerlemesini önler.
- Sivilcelerin kurumasına yardımcı olur. Aynı zamanda polikistik over sendromunun tedavisinde de kullanılır.
Ketojenik Diyet Örneği
SABAH: Halanmış yumurta, bol yeşillik ve salatalık.
ÖĞLEN: Zeytinyağlı içeriğinde karbonhidrat bulunmayan herhangi bir salata tarifi.
AKŞAM: 1 kase sebze çorbasının yanında fırında et, balık veya tavuk.
Gün içerisinde bol miktarda su tüketmeyi unutmayın!