Montessori Eğitim Modeli Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Montessori Eğitim Modeli Nedir, Özellikleri Nelerdir? Çocukların eğitiminde tercih edilen pek çok yöntem var. Bunlardan biri de Montessori eğitim modeli oluyor.
Montessori Eğitim Modeli Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bu eğitim tekniği ile ilgili bilinmesi gerekenleri inceledik. İşte Montessori Eğitim i ile ilgili merak edilen tüm detaylar..
Montessori Eğitim Modeli Ne Demek
Montessori eğitim modeli, İtalyan eğitimci, pedagog ve Doktor Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Montessori pedagojisinde amaç, çocuğun kendi yeteneklerine ve ihtiyaçlarına saygı duyan, oyuncu, özgür ve spontane bir gelişime sahip olması için beden, zekâ ve iradeyi uyumlu hale getirmektir. Ayrıca Montessori yöntemi yaşam için eğitime dayalıdır. Bu nedenle çocuğun öğrendiği her şeyin, yaşayacağı durumlarda pratik uygulaması olmalıdır.
Montessori Eğitim Modelinin Tarihçesi
Maria Montessori zamanının çok ötesinde bir kadındı. Kadınların mesleğe kabul edilmediği bir dönemde Tıp Fakültesi’nden mezun olmasının yanı sıra, çocuk kavramını ve dolayısıyla geleneksel eğitimi de kökten değiştirdi. Mezun olduktan sonra üniversitenin psikiyatri kliniğinde engelli çocuklarla çalışmaya başladı. Doktor, gözlemlerinin ve bilimsel araştırmalarının sonuçlarına dayanarak Montessori yöntemini geliştirdi. 1907’de eğitim yöntemlerini engelli olmayan çocuklara da uyguladığı ilk çocuk evini yarattı.
Montessori Eğitim Modelinin Özellikleri
Montessori eğitim modelinin özellikleri hakkında şunları söyleyebiliriz:
Çocuk Merkezli Eğitim
Montessori yönteminde çocuk eğitimin merkezi olarak görülür. Böylece öğretmen, tavsiyelerde bulunan ve öğrenmeye eşlik eden bir rehber olarak hareket eder, ancak pasif bir role sahiptir. Öğrenci süreçteki ana etkendir.
Özerklik ve Özgürlük
Yöntem kendi kendine eğitime dayalı olduğundan, çocuk yapacağı etkinlikleri ve ne öğreneceğini seçmekte özgürdür. Böylece, bağımsızlıklarını teşvik etmenin yanı sıra fiziksel, sosyal ve psikolojik becerilerinin doğal gelişimine saygı duyulur.
Aktif Öğrenme
Geleneksel öğretim yöntemlerinde gözlemlenen bilgi aktarımının aksine asıl amaç çocuğun normal gelişimidir. Bunun için ortamın, mobilyaların ve nesnelerin çocuğun ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi gerekir. Böylece, yetişkinlerden minimum yardım alarak onlarla başa çıkabilir ve hareket edebilir.
Farklı Yaşlardan Oluşan Çocuk Grupları
Montessori pedagojisinde, sınıflarda farklı yaşlardan öğrenciler yer almaktadır. Bu durum, daha zengin ve daha çeşitli bir etkileşimle sonuçlanır. Çocuklar bilgilerini değiş tokuş edebilir ve birbirlerine yardım etmeye ve öğretmeye teşvik edilirler.