Gebelik

Gebelikte karşılaşılabilecek psikolojik sorunlar

Gebelikte karşılaşılabilecek psikolojik sorunlar

Gebelik dönemlerinde depresyon, sıkıntı ve psikolojik sorunlar her dönemlerde normal seyrinde görülse de, gebelik dönemlerinde de sık sık görülmektedir.  Bu tür durumlar karşısında olan bir kadının, gebelik döneminde kendisi yeterli ilgi göstermemesi ve doğumdan sonrada bebeğine yeterli annelik yapabilmesine engel teşkil etmektedir.  Bu tür gebelikte karşılaşabilecek sorunlar temelde hastalık olarak bilinse de, bunun gebelik öncesi ve doğumdan sonra ki dönemlerde ortaya çıkan temel sorunlar olarak bilinmektedir.

Bu sorunları en iyisinden en kötüsüne doğru 3 başlık altında toplayabiliriz:

  • Doğum sonra oluşan hüzün buna Postpartum Blues’de denir. Doğum sonrası oluşan psikolojik sorunların en hafifidir.  Doğumdan sonraki 3. Ve 5. Günlerde başlamaktadır. Ve birkaç saat veya birkaç gün kadar sürmektedir.
  • Doğum sonrası oluşacak depresyonGebelik öncesinde de varlığını hissettiren depresyonun gebelik sonrasında da görülmesi muhtemel olan sorunlardan birini teşkil etmektedir.  Bu problem genelde 3-4 ay gibi bir süre devam etmektedir.  Bazen de 1 yıldan uzun devam etmektedir.  Bu sorunun belirtileri de; çevreye olan ilginin azalması,  çocuğuna karşı iyi bir anne olamadığı düşüncesi, kendini değersiz hissetmesi, düşünme ve konsantre olma yeteneğinde azalma meydana gelmesi gibi belirtileri vardır.
  •  Doğum sonrası Psikoz, doğum sonrasında oluşabilecek hormonsal değişiklikleri tetiklediğini gösteren psikolojik bozukluk tablosudur.  Bunun görülme sıklığı da her bin doğumda görülme sıklığı da buna göre 1 ile 3 oranında fark edilmektedir.   Ama manik depresyon olan hastalarda bu risk daha da artmaktadır.

Belirtileri de doğumdan sonraki ilk iki hafta içerisinde başlamaktadır.  Başlıca belirtileri de, ağır depresif hareketler, suçluluk ve değersiz hissedilme duygusuna kapılması, düşüncede oluşabilecek karışıklıklar ve kendine aşırı güvenme gibi belirtiler sayılabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu