Anne-Çocuk

Doğuma Hazırlık Eğitiminin Önemi ve Konuları

Doğuma Hazırlık Eğitiminin Önemi ve Konuları Nelerdir? Doğuma hazırlık eğitimi ve önemi her kadın için özel bir deneyimdir. Doğumun oldukça olumlu, rahat sağlıklı şekilde geçmesini sağlayarak pek çok duyguyu içerisinde barındırır.

Doğuma Hazırlık Eğitiminin Önemi ve Konuları Nelerdir? Doğum deneyimi, kadının sağlığı, sonraki doğumlara olan bakış açısı ve çiftler arasındaki ilişkiye varıncaya kadar uzun vadeli pek çok sonuç doğurur. Sosyal, ekonomik güçlüğün yanı sıra annenin yaşadığı psikiyatrik problemler, sağlık çalışanlarının yetersizliği, travmatik durum öyküsü, yetersiz eş desteği, acil operatif doğum, yetersiz bilgi, doğum sonrasındaki ağrı, indüksiyon gibi pek çok neden annenin doğum sürecinde pasif kalmasına neden olmaktadır. Yukarıda belirtilen nedenle pek çok doğum ölümle sonuçlanmıştır.

Doğumun Olumsuz Etkileri Nelerdir

Doğumun olumsuz etkileri annenin psikolojik, ruhsal açıdan etkilenmesine neden olur. Doğum sonrası anne çeşitli travma ve depresyonlar geçirir. Bu durum ailedeki ilişkileri bozarak duygusal, bireysel, davranışsal olarak pek çok olumsuz etkiye sebep olur. Doğuma hazırlık eğitimi sürecinin temelinde korku, ağrı, gerginlik gibi pek çok faktör anne sağlığına etki etmektedir. Gebelikte yeterli sosyal desteğin olmaması, doğumun travmatik sonuçları, bilgi eksikliği gibi pek çok faktör annede anksiyetenin artmasına neden olabilir. Korku ve gerginlik sonucu doğum süreci ağrılı geçer. Doğuma hazırlık eğitimini alırken muhakkak olumlu doğum deneyimlerini inceleyerek sağlıklı, rahat, keyifli bir doğum süreci geçirebilirsiniz.

Nefes ve gevşeme egzersizlerinin yanı sıra meditasyon eğitimleri de anne adaylarına önerilen önemli eğitim aşamalarındandır. Gebelik ve doğum süreci annenin fizyolojik ve psikolojik değişmesine sebep olurken ebeveynler için önemli bir stres kaynağıdır. Bu süreçte tehlikeli doğum risklerinden, tamamen kontrol edilemez durumlardan korunmak için doğum hazırlık eğitimi almanız tavsiye edilir. Doğum süreci pek çok anne, baba ve çiftlerde kaygıya sebep olur. Tüm bu sürecin daha rahat ve sağlıklı geçirilmesi için çeşitli doğum hazırlık eğitimleri verilerek anne ve babanın psikolojik, fizyolojik, davranışsal sağlığı korunur. Doğuma hazırlık eğitimi ile ailesel, psikolojik, fiziksel adaptasyon sağlanarak annenin çok daha rahat bir doğum süreci geçirmesine yardım edilir.

Doğuma Hazırlık Eğitimi İçerisinde Hangi Konular Bulunur

Doğuma hazırlık eğitim içerisinde yer alan konulardan bazıları şunlardır:

-Doğumun başlama bulguları

-Hormonlar

-Doğum aşamaları

-Doğuma dair temel lamaze ilkeleri

-İletişim becerileri

-Rahatlatmayı sağlayacak yöntemler

-Doğum destekçilerinin görevleri

-Nefes egzersizleri olmak üzere gevşeme egzersizleri

-İletişim becerileri

-Sezaryen nedenleri

-Sezaryen anestezi, masaj teknikleri

-Aktif doğum pozisyonları

-Doğumun provası

-Dalgaları karşılama

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu