Tuvalet alışkanlığı edindiği halde çocuklarda altını ıslatma kimi zaman görülebilir. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak son derece zorlu bir süreçtir. Tuvalet alışkanlığı kazandırdıktan sonra da çocuk artık aynı davranışı tekrarlamayı bırakır. Tuvalet eğitiminin ilk zamanlarında altını ıslatma davranışı görünse de zaman içerisinde bu davranış tamamen ortadan kalkar.
Çocuklar Altını Ne Zaman Islatır?
2 ile 3 yaş arası tuvalet eğitiminin verildiği dönemdir. Bu dönemde çocuklara tuvalet eğitimi verilir. Yaş ilerledikçe de tuvalet alışkanlığı tam anlamı ile kazanılmış olur. Ancak kimi durumlarda bir anda çocukta altını ıslatma davranışı tekrar ortaya çıkar. Bu durum genellikle bir problemin varlığına işaret eder.
İnsanın fizyolojik yapısı ile psikolojik süreçleri çok yakın bir şekilde birbiri ile ilişkilidir. Çocuklarda psikolojik etmenler genellikle altını ıslatma olarak ortaya çıkar. Bu durumda yapılması gereken en doğru yöntem, çocuğun psikolojik destek alarak problemini ortaya çıkarmaktır.
Çocuğun Altını Islatmasındaki Psikolojik Süreçler
Psikolojik süreçler sonucunda çocuklarda altını ıslatma davranışı yaygın olmasa da ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle çocuğun kardeşinin olması en önemli sebepler arasında yer alır. İlginin hep kendisinde olduğunu bilen çocuk, bu ilgiyi bir başkası ile paylaşmak istemez. Bu amaçla da kardeşini kıskanmaya başlar.
Eve gelen yeni bir kardeşe ister istemez ilgi daha çok gösterilir. Kimi zaman aileler farkında olmadan da çocuğun ihtiyaçlarını kardeşi yüzünden erteler. Şu an seninle ilgilenemem kardeşin ağlıyor gibi söylemler; çocukları daha fazla kıskançlık duygusu içerisine sürükler. Bu noktada da gece altını ıslatma davranışı görülür. Çocukların altını ıslatma davranışının psikolojik olduğunu bu noktada unutmamak önemlidir. Bu nedenle de altını ıslatan çocuklara mutlaka profesyonel destek sunmak, aileleri sorunun çözümüne ulaştıracaktır.