Çocuklarda Beslenme Bozukluklarının Nedenleri
Çocuklarda Beslenme Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir? Bir çocuğun gelişimindeki en önemli hususlardan bir beslenmedir. Beyin gelişimi, bilişsel gelişim, fiziksel gelişim, hormon dengesi bu tür tüm gelişimler beslenme ile ilgilidir.
Çocuklarda Beslenme Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir? Bebeklik döneminden itibaren bebeğin beslenmesinin düzenli olması ve uygun bir beslenmenin sağlanması oldukça önemlidir. Fakat beslenme sadece bir diyet ya da kalori hesabından ibaret değildir. Bu nedenle de çocuklarda beslenme bozuklukları çözümlenmesi gereken önemli konulardır.
Çocukluk Döneminde Beslenme Bozukluğunun Nedenleri
Çocukluk dönemindeki beslenme bozukluğunun nedeni çeşitli anatomik bozukluklar olabilmektedir. Bebeğin sütü rahat alamaması, midesinde tutamaması, yutkunma organlarının ya da mideyle ilgili anomaliler, boşaltma sistemi ile ilgili anomaliler bu gibi nedenler bebeğin beslenmesini etkileyebilmektedir. Tüm bu nedenlerde ötürü beslenme bozukluğu gerçekleşmediği zaman başka etkenlere bakmak gereklidir. Çünkü anatomik bozuklukların dışından depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anne bebek ilişkisindeki problemler, bebeğin başka tür ruhsal psikiyatrik rahatsızlıkları beslenmeyi engelleyen sorunların başında gelmektedir.
Anneler genellikle bu tür çocukları doktora iştahsız çocuk olarak getirirler. İştahsız çocuk olarak başvuran vakalarda önce bebeğin boy ve kilo artışını büyüme oranlarını yaş grubuna, gelişim dönemine göre incelemek eğer bunlarda bir sorun yoksa ailenin kaygısı olarak dile getirmek kolaydır.
Peki anne ile bebek arasında bu kaygı ve bebeğin iştahsızlığı annenin bu konudaki kaygısı nelerden oluşabilir ve nasıl çözüm getirilebilir.
Beslenmede Anne- Bebek İlişkisi
Genellikle sağlıklı çocukların yeme dürtüleri de sağlıklıdır. Bu nedenle eğer doğumdan itibaren beslenme ile ilgili sorun yaşanıyorsa ve daha önce bahsettiğimiz nedenler yoksa o zaman başka şekilde değerlendirmek gerekir. Anne ile bebek arasında ilk ilişki beslenme ilişkisidir. Doğumdan sonra beslenme ile bir ilişki kurulmaya başlanır. İşte bu ilişkinin ne kadar sağlıklı kurulduğu ve nasıl sürdürüldüğü bebeğin iştahı konusunda bize yol gösterici olur.
Bebeklik döneminde konuşma olmadığı için acıkan bebek genellikle huysuzlanır. Açlığını dile getirmek için ağlama yöntemini kullanır. Anneler genellikle bu ağlamanın ne anlama geldiğini anlar ve çocuğun beslenmesini ayarlar. Ancak telaşlı ve kaygılı olan anneler çocuğun ağlamasını tam adlandıramadıkları için her ağlamayı acıkma olarak düşünebilir. Her defasında çocuğu zorla da beslemeye çalışabilirler. İşte böylelikle anne ile çocuk arasında kurulan bu ilişki temelden yanlış kurulmaya başlar.