Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Gebeliğin normal şartların dışında gelişmesiyle dış gebelik oluşur. Peki dış gebelik tam olarak nedir? İşte cevabı..
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim duvarı dışında bir yere yerleşmesiyle meydana gelir. Normal bir gebelikte döllenen yumurta, rahmin iç yüzeyine yapışır ve orada gelişim gösterir. Genellikle yumurtaları yumurtalıklardan rahme taşıyan fallop tüplerinde gerçekleşir. Bu nedenle dış gebelik, tübal hamilelik olarak da bilinir. Bazen, abdominal kaviste, yumurtalıkta veya rahim boynunda (serviks) da dış gebelik gelişimi meydana gelebilir.
Dış gebelik için aynı zamanda ektopik gebelik terimi de kullanılır. Döllenmiş yumurta rahim dışında bir yerde yaşayamaz bu nedenle dış gebelik normal bir süreç değildir. Dış gebeliğin uygun bir şekilde tedavi edilmesi gereklidir. Gelecekte sağlıklı gebelikler yaşanabilmesi için dış gebeliğin erken tedavisi çok önemlidir.
Dış Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik başlangıçta hiçbir belirti göstermeyebilir. İlk başlarda normal bir gebelikle hemen hemen aynı ipuçlarını verir. Gebelik testi pozitif görünür. Fakat ektopik gebelik normal bir şekilde ilerlemez. Dış gebeliğin önemli belirtilerinden bazıları;
Hafif vajinal kanama ve pelvik ağrı,
Eğer kan fallop tüplerinden geliyorsa, omuz ağrısı veya bağırsak hareketlerinde güçlük ve tuvalete çıkma dürtüsü,
Aşırı sersemlik, halsizlik ve bayılma
Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebeliğin erken teşhis edildiği durumlarda, ilaç tedavisi ile hücre büyümesi engellenebilir ve büyüyen hücrelerin yok edilmesi sağlanabilir. İlaç enjekte işleminden sonra doktorunuz kanınızda insan karyonik gonadotropin (HCG) seviyesinizi inceler. HCG seviyesi yüksek çıkarsa, yeniden bir ilaç enjeksiyonu yapılması gerekir.
Bunun yanında laparoskopik cerrahi yöntemi ile de dış gebeliği tedavi etmek mümkündür. Bu yöntemle göbeğe yakın karın bölgesinden küçük bir kesi açılır. Bu kesiden kamera ve ışıklı ince bir tüp (laparoskop) ile bölge incelenir. Fallop tüplerinin onarılıp dış dokunun kaldırılması için başka aletlere de ihtiyaç duyulabilir ve başka küçük kesiler de yapılabilir. Fallop tüpleri çok hasar almış ise çıkartılabilir.
Dış Gebelik Nasıl Önlenir?
Dış gebeliğin oluşmasını önlenemez fakat dış gebelik riskleri azaltılabilir. Bunun için cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan korunma gereklidir. Partnerin prezervatif kullanması pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltmakta etkili olur.