Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, tıp dilinde ektopik gebelik veya extrauterin gebelik olarak isimlendirilmektedir. Dış gebelik sperm hücresiyle döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir dokuya yerleşip orada gelişmesine denilmektedir.
Gebelik ve Dış Gebelik Nasıl Oluşur?
Sperm, erkek üreme hücresidir ve ergenlik döneminde testislerde oluşmaya başlar. Rahim, kadınlarda mesane ile rektum arasında döl yolunun üzerinde yer alan ve ters armut şeklinde bir yapıdır. Gebelik süresince bebeğin yerleştiği yerdir. Gebeliğin sonunda da bebeğin doğumuna yardımcı olan kaslı bir yapıdır. Ucunda rahim ağzı, yanlarında ise boynuz şeklinde bulunan fallop tüpleri yer almaktadır. Sağlıklı bir durumda cinsel ilişki sırasında erkekten meni ile ejaküle edilen 100-200 milyon sperm rahim içerisine doğru hareket eder. Burdan da tüplere doğru ilerler. Kadında yumurtalamanın olduğu günlerde cinsel ilişki olmuş ise yumurta ve sperm bu tüpte birleşirler ve döllenme meydana gelir. Hamilelik, sadece kadında yumurtlamanın olduğu günlerde cinsel ilişki ile gerçekleşir. Genellikle adet periyotları düzenli olan bayanlar da yumurtlama, adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün öncesinde gerçekleşir. Her dönemde erkekten sperm hücresi gelir. Fakat kadından yumurtlama hücresi sadece her ayın belirli günlerinde meydana gelir.
Dış gebelik durumunda ise sperm ve yumurta birleştikten sonra rahimden başka dokulara yerleşir ve orada gelişme gösterir. Dış gebelik durumunun oluştuğu bölgeler; tüpler,rahim ağzı ve karın içidir. Genellikle bunların arasında fallop tüplerine yerleşmiş olan gebeliğe daha sık rastlanılmaktadır. Bazen dış gebelik ile normal gebelik birlikte oluşabilmektedir.