En Çok Kullanılan 10 Kripto Para ve Özellikleri
Günümüzde en hızlı yükselen ve geleceğin finans sistemini oluşturan Kripto paralar ileriki dönemlerde dijital paraların artacağını göstermektedir.
Kripto para, yapılan işlemleri güvence altına almak için şifreleme kullanan, nakite alternatif bir değişim aracı olan dijital sanaldır. Bir nevi dijital döviz, sanal döviz’dir. Bankacılık sisteminin aksine Kripto paralar merkeziyetsizdir. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yapılan ve ilk merkeziyetsiz Kripto parası Bitcoin Kripto parasıdır. Bitcoin dışındaki Kripto para birimlerine altcoin denilir. Şimdi en çok kullanılan Kripto paralara göz atabiliriz:
-
Bitcoin
Bitcoin, sanal piyasada kullanılan paraya denmektedir. Herhangi bir kuruma bağlı değildir. Türkiye dâhil olmak üzere çoğu ülkenin para birimlerin dönüşmektedir. Özellikleri arasında şunları sıralayabiliriz:
- Güvenli ve hızlıdır
- Merkezi yoktur ve merkez bankası gibi kurumlara sınırlandırılamaz
- Aktarımı kolaydır ve işlemler aracı olmadan gerçekleşmektedir.
- Kişisel bilgileriniz gizlidir ve tüm işlemleriniz güvenlidir.
-
Ethereum
Yeni Kripto paraların piyasaya çıkmasını sağlayan teknolojiye sahiptir. Gas kavramı Etherum platformunda sözleşmenin yürütülmesi için gereken fiyatlandırmadır. Sansür yapılması imkânsızdır. Buradaki uygulamalar asla kapatılma olmaz.
-
XRP
2012 yılında çıkan sanal para Ripple Labs tarafından geliştirilmiştir. Rıpple, dijital varlık borsalarının, bankaların ve şirketlerin teknoloji ile güvenli ve düşük ücretli para göndermeyi hedeflemiştir. Rıpple al-sat yaparken 100 TL’de 1 TL komisyon alır.
-
Tether
Değeri dolara sabitlenmiştir. Sanal para rezerv yoluyla teminatlandırma ilkesine dayanmaktadır. Her bir USDT bir dolara karşılık gelmektedir. Tether cüzdanı, kullanıcıların USDT’lerini borsada saklama olanağı sunar. Faydaları arasında, dolara sabitli olduğunda pek dalgalanma görülmez. Çevrimiçi ödemeler yapabilirsiniz.
-
Bitcoin Cash
Piyasaya 2017 yılında çıkmıştır. Bitcoin’den ayrıldıktan sonra oluşturuldu. Daha fazla işlemin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Dijital para gibi çalışır. Bitcoin Cash amacı daha hızlı ve ucuz transfer sağlamaktır. Avantajı olarak ucuz ve kullanımı daha hızlıdır. Ölçeklenebilir olmasından dolayı aynı zamanda giren birçok kişinin blockhain üzerinden işlem yapabilmektedirler.
-
Chainlink
2017 yılında ortaya çıkan Chainlink piyasa değeri 6,3 milyar dolardır. Amacı dünyadaki blok zincirlerini ve Kripto para borsalarını birleştirmektir. Merkezi bulunmaz. Kripto paralar arası bağlantı kurmaya çalışır. Chainlink sayesinde akıllı sözleşmeye bağlanmak istediğiniz bir harici API’ya erişimi sağlayabilirsiniz. Bu sayede ödeme sistemine ya da bankacılık ağına ödeme yapabilirsiniz.
- Litecoin
Ortaya çıkış tarihi 2013 yılıdır. Piyasa değeri 6 milyar dolar olarak işlem görmektedir. Esi google çalışana olan Charlie Lee tarafından oluşturulmuştur. Bitcoin’le karşılaştırıldığında daha hafif bir para birimi olması için oluşturuldu. İşlem onay hızı için sunduğu vaatleri yerine getiremediği için eleştiri almaktadır.
-
Kardano
2017 yılında ortaya çıkan Cardano 5,3 milyar dolar piyasa değeri vardır. son fiyat artışlarıyla yüzde altmışa yakın değerlenerek en değerli Kripto paraların arasına girmeyi başarmıştır. Ayrıca İsveç merkezli vakfı da bulunmaktadır.
-
Polkadot
Piyasaya yakın zamanda giriş yapan Polkadot merkezi İsveç’te bulunan Web3 Vakfı tarafından geliştirilmiştir. Amaçları ise Kripto para borsalarında ki tüm blok zincirlerinin birlikte çalışmasını sağlamaktır.
-
Binance Coin
Başlangıçta blok zincirlerindeki ERC – 20 belirtici olarak oluşturulan 2017 yılında ortaya çıkmıştır. Binance Coin, madenciliğe açık değildir. Şirket dönem dönem komisyon ücretlerine tabi tutmaktadır. Birçok Kripto paraya göre de daha uygundur.