Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılmalı Mıdır?
Hepatit B hastalığı bulaşıcı ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Gebelik döneminde ise bu hastalık saptanmalı ve gereken önemler alınmalıdır.
Hepatit B Nedir?
HBV virüsünün çeşitli yollarla vücuda girmesi sonucunda oluşan ve genellikle karaciğere yerleşerek bu organa ciddi zararlar vermesine neden olan hastalığa Hepatit-B denmektedir. Bu hastalık ülkemizde sıklıkla görülen ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B hastalığına sahip olan kişiler hem çevresindekilere hem de gebe ise bebeğine bulaştırmak için önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Hepatit B hastalığının çeşitli bulaşma yolları bulunmaktadır. Bunlar;
- Doğum sırasında anneden bebeğe geçerek
- Kan yolu ile bulaşarak
- Tükürük salgısı ile bulaşarak
- Semen (meni) ile bulaşarak
Hepatit B Belirtileri Nelerdir?
Hepatit B hastalığı kronik ve akut olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Eğer Hepatit B virüsü akut ise bulaşma olduktan sonraki ilk 6 ay içerisinde çeşitli belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler ise şu şekildedir;
- Sarılık: Cildin sarı renkte olması, göz renginin sarıya dönmesi, idrar renginin koyu olması ve kil renginde dışkı
- Ateş, iştahsızlık
- Bulantı ve kusma
- Kas, eklem ve mide ağrıları
Şeklindedir. Kronik Hepatit B hastalığında ise; hastalığa sahip kişilerin çoğu iyileşme seyrine girmektedir. Fakat bazı durumlarda %1 lik kısımları karaciğere fazla zarar verdiği için (karaciğer kanseri, karaciğer hasarı vb.) sonuç ölümcül olabilmektedir.
Gebelikte Hepatit B
Tüm hamilelere yapılan tarama testleri sonucunda Hepatit B hastalığına kolayca saptanabilmektedir. Eğer bu hastalık önceden saptanırsa anne ve bebeğin korunması mümkün olacaktır. Bu hastalık hamilelik esnasında bebeğe zarar vermemektedir. Verilebilecek zarar doğum esnasında annenin vücut sıvılarının bebeğe temas etmesi sonucunda bulaşmaktadır. Böyle bir durumda yapılacak şey doğumdan hemen sonra bebeğe koruyucu Hepatit B aşısı ile birlikte Hepatit B Hiperimmün-globin serumu yapılmasıdır.
Gebelikte Hepatit B Aşısı
Gebelikte Hepatit B aşısı çok sıklıkla uygulanan bir aşı değildir. Bu aşı gebelik öncesi dönemde rahatlıkla uygulanmaktadır ve gebe çok riskli durumda değilse aşı uygulanmamaktadır. Eğer gebe risk grubunda bulunuyor ise bu aşı mutlaka yapılmalıdır.