Teknoloji

HTTPS Nedir, Nasıl Kurulur, Nasıl Çalışır?

HTTPS Nedir, Nasıl Kurulur, Nasıl Çalışır? Günlük yaşam içerisinde internet kullanımı günün en fazla zamanını alan aktivitelerden bir tanesi haline geldi. Elbette internet kullanımı bazen zararlı olsa da elbette birçok açıdan da faydalı yönleri bulunmaktadır. Fakat faydalı yönleri kullanırken dahi mutlaka dijital güvenliğe dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde bilgileriniz istenmeyen ellere geçebilmektedir.

HTTPS Nedir, Nasıl Kurulur, Nasıl Çalışır? Kredi kartları, hesap bilgileri ve kişisel verilerinizin başkası eline geçmesi hem can sıkıcı hem de maddi olarak ciddi zararlara uğramanıza sebep olabilir. Bu yüzdendir ki giriş yapacağınız sitelerin güvenli olması çok önemlidir. Elbette güvenli olup olmadığına dair de HTTPS eklentilerine bakmak gerekir. Peki, HTTPS nedir? HTTPS nasıl çalışır?

Güvenli kullanım alanına sahip olduğunu gösteren HTTPS her açıdan dikkat edilmesi gereken yapıya sahiptir. Site içerisinde güvenli şekilde işlemlerinizi sürdürebilmeniz için bu noktaya dikkat etmelisiniz.

HTTPS Nedir?

HTTPS kelime anlamı olarak Güvenli Hiper metin aktarım iletişim kuralı demektir. Web tarayışından web sitesine veri gönderirken kontrol edilen güvenlik sürümü http’dir. Daha güvenli veri artırımını sağlamak için kullanılan HTTPS şifreleme özelliği ile güveni tesis etmektedir. Siteyi kullananların başta banka hesabı, e-posta gibi önemli veri içeren bilgilere erişimler dikkatli şekilde yapılmalıdır. Bu girişler esnasında hesabın güvenli kalabilmesi için HTTPS devreye girmektedir. Kimlik bilgilerinin girilerek oturum açılmak istendiği sitelerde HTTPS tercih edilmektedir. Web tarayıcılarından özellikle Chrome HTTPS kullanmayan siteler için farklı bir işaret kullanarak kullanıcıyı uyarmaktadır. Güvenin internet ortamlarında her şeyden önce geldiğini unutmamak ve bu ayrıntıya özen göstermek sizin yararınıza olacaktır.

HTTPS Nasıl Çalışır?

Verilerin bir koda çevrilmesini ve kullanıcıların site içerisinde ki kullanmış oldukları şifreler SSL sertifikası ile koruma altına alınmaktadır. Kötü amaçlı programlar kullanan kişiler gönderilen ile alıcı arasında ki paylaşılan verilere erişim sağlasa dahi SSL sertifikası sayesinde şifrelere erişim sağlayamamaktadır. Verilerin kontrol altında tutulması ve şifreler aracılığı ile işlemlerin yapılabilirliği de bu sayede önlenmiş olmaktadır. Uygulama prensibi ve çalışma düzeni içerisinde HTTPS protokolü söz konusudur. Bu protokolün olup olmadığını da “www” kısmından önce gelen yerde http ya da HTTPS yazması yeterlidir. http’de SSL sertifikası bulunmazken, HTTPS de SSL protokolü bulunmaktadır. Şifreli işlemlerde HTTPS eklentisi ortaya çıkmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu