İnfertilite Nedir ?
Günümüzde infertilite, yani kısırlık sorunları artmasına rağmen, gelişen teknoloji ve tıp sayesinde, neredeyse %95 oranında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. %5’lik kısım ise sterilite, yani tedavi edilemez türden kısırlık şeklinde görülmektedir. Örneğin erken menopoz ya da erkeğin hiç sperm üretemiyor olması, bu guruba dahil durumlar arasındadır.
İnfertilite nedir? Sorusunun cevabı ise tanı olarak, çiftlerin istedikleri ve korunmasız cinsel ilişki yaşadıkları halde, bir yılı aşkın süredir çocuk sahibi olamamaları durumudur. Bu durum her 7 çiftten birinde görülmektedir. İnfertilite sebebi çiftlerden sadece birinde olabileceği gibi her ikisinde de görülebilmektedir. Bazen sebebi bulunamayan durumlarda yaşanabilmektedir ve bu duruma açıklanamayan infertilite denmektedir.
İnfertilite Sebepleri Nelerdir?
– Kadın yumurtlama problemleri ve yumurtaların kalitesinde bozukluk olması.
– Erkek sperm sayısındaki yetersizlik ve sperm kalitesinin düşük olması.
– Tüplerdeki herhangi bir travma yada tıkanıklık yüzünden döllenmenin sağlanamaması.
– Testislerdeki tümör yada travma sonucu ortaya çıkabilen işlev bozuklukları.
– Rahimde ortaya çıkmış kistik oluşumlar ya da patolojik bozukluklar.
Bilinmektedir ki, hem kadın hem erkek için sigara ve alkol kullanımı, düzensiz beslenme, çok kilolu olmak ve aşırı stres yaşanması gibi durumlar da, infertilite sebeplerinin ortaya çıkması için zemin hazırlayabilmektedir.
İnfertilite Sorunu Yaşayan Çiftler Nasıl Davranmalıdır?
Eğer çocuk sahibi olmak isteyen çift 20-25 yaş civarında ise, infertilite tetkikleri için acele etmemeli, en az iki yıl sonunda halen çocuk sahibi olamamışlarsa, doktora gitmeleri önerilir. Ancak özellikle kadınlarda gebelik yaşı oldukça önemli ve yaş ilerledikçe kısırlık riski yükseldiği için, vakit kaybetmeden ilk bir sene sonunda tedavi için tetkiklere başlanması önerilmektedir. 40 yaş ve üzeri kadınların çocuk sahibi olmak istedikleri andan itibaren, gebe kalana kadar doktor kontrolünde olmaları önerilmektedir.