Sağlık

KIL KURDU HASTALIĞI

Kıl Kurdu

Kıl kurdu hastalığı çocuklarda sıkça rastlanan parazit türüdür. Dişileri 10,erkekleri ise 3 mm boyundadır.İnsanda kör bağırsak,apandisit ve diğer kalın bağırsak kısımlarının iç yüzüne başlarıyla tutunarak yaşamaktadır.
Hamile olan dişiler geceleri makat civarına doğru hareket ederler.Bu bölgedeki deriye ortalama olarak 10.000 yumurta bırakırlar ve ölürler.Her yumurta bir embriyon ihtiva etmektedir.Birkaç saat içerisinde larva durumuna gelmektedir.Yumurtaların makattan alınmasıyla   ve ağza götürülmesiyle birlikte bağırsaklara tekrar yüzlerce yumurta gelmekte ve bunlardan hemen larvalar çıkmaktadır.Birkaç ay geçmeden bu yeni larvalar da yumurtlayacak hale gelmektedirler.Yine aşağıya hareket edip makat derisi civarına yumurtalarını bırakırlar. Çamaşırlara ve yataklara da dökülen yumurtalar dış ortamda da canlılıklarını korudukları için ailenin bir üyesinde kıl kurdu bulunması bütün fertlerde bulunduğu anlamını taşımaktadır.Kıl kurdu hastalığının belirtileri arasında özellikle geceleri yaşanan makat kaşınmalarıdır. Bunun sebebi yumurtalarını bırakmak için dişi parazitlerin makattan aşağı inmesidir.Huzursuz ve uykusuz olma,yatağı ıslatma diğer şikayetler arasındadır.Kaşıma sonucu makat bölümünde egzama ve iltihaplı yaralar oluşabilir.Sabahları kişinin ağzından su akabilir ve yatağı ıslanabilir.Kıl kurdunun tedavisi için bütün aile bireyleri incelenmelidir.Yemeklerden ve tuvaletten sonra eller iyice sabunlanmalıdır.Çocukların bilinçsizce makatlarını kaşıyıp ağızlarına götürmesi engellenmelidir.Tırnak bakımları yapılmalıdır.Musluk sularını içmekten kaçınmalısınız.Temiz veya kaynamış sular içmelisiniz.Dışarıda yediğiniz meyve ve sebzelerin iyi yıkanıp yıkanmadığına dikkat etmelisiniz.
Parazit şikayetleriniz geçmiyor ve sık sık tekrar ediyorsa kullanılan tedavilerde aksaklıklar var demektir.Tedaviniz için hemen  doktorunuza başvurmalısınız.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu