Uykusuzluk ve uyanmama olarak bilinen İnsomnia Nedir ve Neden olur
Herkesin uykusuzluk probleminden yakındığı zamanlar olur. Dakikalar, saatler boyunca uykunuzun gelmesini beklersiniz fakat bir türlü kendinizi düşünmekten alıkoyamazsınız. Uyumayı başarsanız bile belli aralıklarla uyanarak sabahı etmiş bulursunuz kendinizi.
Dünyada üç kişiden birinin uykusuzluk sorunu çektiği yapılan araştırmalarla kanıtlamıştır. Bu durum haftalarca sürebilir. İnsomnia hastalığı olan kişilerde ise uyku sorunu 3-4 ay sürebilir. Uzun süre uyuyamayan ya da erken saatlerde uyanan bu hastalarda dikkat dağınıklığı ve stres gibi sorunlar oluşmaya başlar. Uykularını verimli bir şekilde alamadıkları için de gün boyu yorgun ve halsiz olurlar. Hastalığın ileri safhalarında anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaya başlar. Bu yüzden kişi günlük hayatında yapması gereken işleri ve aktiviteleri yerine getiremez hale gelir.
İnsomnia’ya Sebep Olan Etkenler Nelerdir
İnsomnia birçok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlardan birkaç tanesine örnek verecek olursak;
• Ruhsal bozukluklar: Stres ve kaygı bozukluğu olan kişilerde uykusuzluk en sık rastlanan problemlerdendir.
• İlaçlar: Depresyona bağlı kullanılan antidepresanlar, astım ilaçları vb. birçok reçeteli ya da reçetesiz bazı ilaçlar uykusuzluk yapabilir.
• Kafein, Alkol, Sigara: Kahve, çay, kola gibi içerisinde kafein bulunan tüm içecekler uyku kaçırdığı için yatmadan 4-6 saat önce tüketmeyi bırakmalısınız. Sigaradaki nikotin maddesi de bir diğer uyarıcılardandır. Alkol ise uyumanıza yardımcı olabilir fakat gece yarısında uykunuzu bölerek derin bir uyku çekmenize engel olur.
• Olumsuz Düşünceler:Uykunuzun gelmeyeceğini düşünerek endişe duymanız da uykunuzu kaçıran etkenlerdendir. Bu düşünceleri bir kenara atmadığınız taktirde hastalığı daha da tetiklemiş olacaksınız.
İnsomnia tedavisi olan bir hastalıktır. Bir uzman görüşüne başvurduğunuzda, doktorunuz ile birlikte sizin için en uygun olan tedavi yöntemi belirleyerek iyileşmek için ilk adımlarınızı atmaya başlayacaksınız.?