WEB SİTESİ İLE WEB UYGULAMASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Bundan birkaç yıl önce web siteleri statik bir yapıya sahipti. Yani web sitelerinin içeriği, dinamik olarak değiştirilemiyordu. Çünkü web sitelerinin içerikleri, kaynak kod içerisinde gömülü olarak duruyordu. Yani içeriği değiştirmek demek, kaynak kodu değiştirmek demek oluyordu.
Daha sonra web siteleri veri tabanları ile iletişime geçmeye başlayınca, koda müdahale etmeden dinamik olarak içerik güncellemesi yapılmaya başlandı. Web sitelerinin dinamik güncellenmesi demek, uzak sunucuda bir program çalıştırılabilmesi anlamını da taşıyordu. Yani artık var olan programlar, uzak sunucularda tüm kullanıcıların hizmetine açılabilecekti.
Web uygulamaları adı, var olan programların web ortamında çalışmasından çıkmıştır. Bizde buradan yola çıkarsak, web site sadece içerik gösterimi olan, kullanıcı etkileşimi ve veri işleme işi olmayan bir yapıya sahiptir. Web uygulaması ise kullanıcılar ile etkileşimde olan, kullanıcıların verilerini işleyen, belli bir fonksiyonelliği olan ve sorunlara çözüm bulan web üzerinde çalışan programlardır.
Günümüzde ikisini tam olarak ayıramayız. Örneğin bir haber sitesi, web sitesidir. Sadece kullanıcıya veri sağlar. Ayrıca haber siteleri içinde takvim, döviz çevrimi gibi fonksiyonel işler yapan uygulamalar vardır.
Başlı başına uygulama olan sistemler vardır. Mesela, google analitik, gmail, google çeviri, vs gibi.